Hoe doe je dat met je tanden en Raw Food?

Dit is natuurlijk wel een dingetje voor mij:
“Hoe gaat het met je tanden als je op RawFood overgaat?”

Geen probleem?
Ik wil heel erg graag zeggen dat het voor je tanden geen enkel probleem is, alleen fruit te eten en te fruitsappen te drinken. Toch zijn er anekdotes genoeg van mensen die last hebben van hun tanden doordat ze zijn begonnen met alleen rauw eten.
Gelukkig zijn er ook mee van voldoende mensen die totaal géén enkel probleem hebben met hun tanden en al jaren rauw eten.

Ik behoor helaas tot die mensen die wel last hebben van hun tanden. Maar… Heel belangrijk om hierbij te vertellen is dat ik al last had van mijn tanden voor ik er aan begon. Mijn tanden waren vooral al gevoelig voor koude en wind. Gaatjes zijn gekomen sinds dat ik zwanger werd. Het tandbederf is niet achteruit gegaan, de tand klachten zijn zelfs één van de redenen geweest om te starten met het RawFood dieet. Wat ik wel wil zeggen is dat het geen probleem hóeft te zijn. Er is namelijk een reden dat je tand klachten hebt.

Het is eigenlijk afhankelijk van jou als persoon of je wel of geen last van tand klachten hebt. En je kunt ook weer gezonde tanden krijgen met rawfood. Dus niet meteen boren! Remineralisatie is mogelijk als de helingscrisis voorbij is. 

Waar je rekening mee moet houden bij tand klachten is het volgende:

 • Had je al tand klachten voor je anders ging eten?
  Als je al gevoelige tanden had, of snel gaatjes dan zul je misschien iets meer op je mondhygiëne kunnen letten om verergering te voorkomen.
 • Krijg je zuren in de mond doordat je heel de dag aan het eten of snacken bent?
  Het is beter om drie maaltijden en misschien één moment met een tussendoortje per dag aan te houden.
 • Krijg je tandklachten omdat je speeksel misschien te zuur is?
  Dit is waarschijnlijk bij mij het geval. Als je gaat detoxen(reiningen) dan is de bedoeling dat overtollige opgeslagen zure afvalstoffen je lichaam versneld gaan verlaten. Deze zuren gaan zich daardoor met het intersitiele vocht (lymevocht of alle vocht in je lichaam) verplaatsten om het lichaam te verlaten. Het liefst zien we die zuren via de ontlasting of urine verdwijnen, maar dit is heel erg vaak niet zo. Zuren kunnen ook via de mond, neus, oren of huid worden uitgescheiden. Waar ze heen gaan is een beetje lastig te sturen, of eigenlijk helemaal niet te sturen. Zo kan dus je speeksel zuur zijn. Bij mij is dit vooral ‘s nachts het geval. Het voelt zo zuur aan dat ik midden in de nacht mijn tanden nogmaals ga poetsen, om er van af te zijn.
 • Eet je rijp of onrijp fruit?
  Onrijp fruit kan ook echt pijnlijk zijn voor het tandvlees. Kies daarom voor fruit dat zo rijp en ‘volwassen’ mogelijk is. Dat laatste  betekent dat fruit lang genoeg aan de plant heeft gezeten.
  grapefruit
 • Eet je veel zuur fruit zoals citroenen, limoenen en grapefuit?
  Deze citrusvruchten zijn geweldig voor het aanvullen van maagzuur en het bevorderen van de spijsvertering. Het nadeel is dat de zuren in je mond wat minder prettig zijn.Wat doe je aan tandklachten?
  Na elke maaltijd of na elk sapje kun je meteen je mond spoelen met iets wat de zuren neutraliseert. Het liefst kies ik hiervoor natuurlijke middelen. Je kan zeezout oplossen in water en hiermee spoelen. Een andere mogelijkheid is om te spoelen met natriumbicarbonaat(maagzout/zuiveringszout/bakingsoda)

  Een andere mogelijkheid is OilPulling, of wel olie trekken. Daarbij ga je spoelen met koudgeperste olie van je voorkeur voor een kwartier.

  Geen tandenpoetsen?
  Tanden poetsen mag na 30 minuten tot een uurtje. Dan heeft je tandglazuur de tijd gehad om zich een beetje te herstellen en kan het weer schuurmiddel uit tandpasta(natuurlijke zonder fluor) aan.

  Bij mij helpt het dus om:

 • Drie maaltijden per dag aan te houden
 • Spoelen met zout water meteen na het eten of drinken
 • Basisch makende thee te drinken na een maaltijd
 • ‘s Nachts tanden poetsen of spoelen

rijp-fruit